Welke categorie gebruik ik voor mijn podcast show?

Eén van de belangrijkste zaken om over na te denken als je een podcast show wil beginnen is de categorie. Dat is namelijk waarin jouw luisteraars je podcast kunnen vinden. Als iemand op iTunes een podcast luistert, valt die podcast altijd binnen een bepaald genre, want als podcaster moet je een genre of categorie kiezen.

Waarom de categorie zo belangrijk is, is om meerdere redenen.

  1. Als luisteraar, luister je vaak een bepaald soort podcast. Die podcasts vallen in een categorie en op basis van onder andere die categorie, krijg je aanbevelingen voor andere podcasts. Dit kun je vergelijken met YouTube, waar je ook altijd ‘aanbevolen video’s’ te zien krijgt.
  2. Mensen kunnen via de podcast app van iTunes de categorie kiezen waarvan ze een podcast willen luisteren. In die categorie gaan ze vervolgens zoeken naar een podcast.

Oftewel, als je je categorie goed kiest, word je beter gevonden in iTunes en andere podcast apps én zal je podcast sneller groeien.

Hoe kies je de categorie van je podcast?

Er zijn in totaal 19 verschillende podcast genres. En binnen die genres heb je soms weer sub-genres. Hier kun je een lijst van alle genres in het Engels vinden.

Tips om je genre te kiezen:

  • Ken je soortgelijke podcasts zoals die van jou, kijk dan even welke categorie zij hebben gebruikt.
  • Lees ook de eventuele sub-categorieën, die zorgen er weer voor dat je beter begrijpt wat de categorie inhoudt.
  • Streep eerst alle categorieën weg waaronder je podcast zeker niet valt.
  • Duik in het hoofd van je luisteraar. Als jij als luisteraar je podcast app zou openen en je wilt graag iets weten over een bepaald onderwerp, geïnspireerd worden of lekker relaxt luisteren? Welk woord, welke categorie komt er dan bij jou als eerste op?
  • Stel vragen aan jezelf als: waar sta jij bekend om? Via welke woorden, welke weg vinden mensen jou als eerste? Dat is ook de categorie waarop ze jou in het begin zullen gaan vinden. Dat je ook over andere onderwerpen praat, is nu even iets minder relevant.

P.S. Sommige podcasts vallen heel duidelijk in een genre, dus wees daar blij mee!

Sub-genre

Soms moet je ook een sub-genre kiezen, daarvoor geldt hetzelfde proces als het kiezen van het hoofd genre. Zie het sub-genre dan ook vooral als een verduidelijking van je hoofd categorie.

Heb je hier nog vragen over? Of zit je toch nog heel erg te twijfelen tussen categorieën? Laat het me weten, want dan help ik je graag verder!

Liefs, Dianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *