Welk genre gebruik ik voor mijn podcast show? #technicaltuesday

Eén van de belangrijkste zaken om over na te denken als je een podcast show wil beginnen is het genre. Een genre is de categorie waarin jouw luisteraars je podcast kunnen vinden. Als iemand op iTunes een podcast luistert, valt die podcast altijd binnen een bepaald genre, want als podcaster moet je een genre kiezen. En eenmaal gekozen, kan je het genre niet meer veranderen. Dus alsjeblieft, let hier op :)!

Waarom het genre zo belangrijk is, is om meerdere redenen.

  1. Als luisteraar, luister je vaak een bepaald soort podcast. Die podcasts vallen in een genre en op basis van onder andere dat genre, krijg je aanbevelingen voor andere podcasts. Dit kun je vergelijken met YouTube, waar je ook altijd ‘aanbevolen video’s’ te zien krijgt.
  2. Mensen kunnen via de podcast app van iTunes het genre kiezen waarvan ze een podcast willen luisteren. In dat genre gaan ze vervolgens zoeken naar een podcast.

Oftewel, als je je genre goed kiest, wordt je beter gevonden in iTunes en zal je podcast sneller groeien.

 

Hoe kies je het genre van je podcast?

Er zijn in totaal 16 verschillende podcast genres. En binnen die genres heb je soms weer sub-genres. Daar zijn er in totaal 56 van. Hier kun je een lijst van alle genres in het Engels vinden.

 

Tips om je genre te kiezen:

  • Ken je soortgelijke podcasts zoals die van jou, kijk dan even welk genre zij hebben gebruikt.
  • Lees ook de eventuele sub-genres, die zorgen er weer voor dat je beter begrijpt wat het genre inhoudt.
  • Streep eerst alle genres weg waaronder je podcast zeker niet valt.
  • Duik in het hoofd van je luisteraar. Als jij als luisteraar de podcast app van iTunes zou openen en je wilt graag iets weten over een bepaald onderwerp, geïnspireerd worden of lekker relaxt luisteren? Welk woord, welke categorie komt er dan bij jou als eerste op?
  • Stel vragen aan jezelf als: waar sta jij bekend om? Via welke woorden, welke weg vinden mensen jou als eerste? Dat is ook het genre waarop ze jou in het begin zullen gaan vinden. Dat je ook over andere onderwerpen praat, is nu even iets minder relevant.

P.S. Sommige podcasts vallen heel duidelijk in een genre, dus wees daar blij mee!

 

Sub-genre

Soms moet je ook een sub-genre kiezen, daarvoor geld hetzelfde proces als het kiezen van het hoofd genre. Zie het sub-genre dan ook vooral als een verduidelijking van je hoofd genre.

Heb je hier nog vragen over? Of zit je toch nog heel erg te twijfelen tussen twee genres? Laat het me weten, want dan help ik je graag verder!

 

Liefs, Dianne

One Reply to “Welk genre gebruik ik voor mijn podcast show? #technicaltuesday”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *