Help! Hoe krijg ik mijn podcast online?

Podcast hosting 101

Waar moet ik mijn podcast neerzetten? Op mijn website? Hoe krijg ik mijn podcast online? Moet ik mijn podcast bij iTunes en Spotify uploaden? Wat is een podcast host? Welke podcast host is de beste?

Laten we beginnen bij het begin. Als eerste, bedenken dat je een podcast wil starten, weten waar je het over gaat hebben én er volledig voor willen gaan. En wat zelfs nog belangrijker is, kijken of een podcast bij jou en bij je bedrijf past. Want waarom wil je een podcast starten? En draagt een podcast bij aan de groei van jouw bedrijf?

Is dit een YES! voor jou? Dan is het tijd om je eerste aflevering op te nemen! Druk op record, misschien een leuk intro, muziek en outro erbij en dan is het editing time. Je eerste aflevering is een feit, maar wat nu? Hoe krijg ik nu mijn podcast online?

Je podcast onderbrengen

Net als bij een website, heb je ook bij een podcast een hosting nodig. Een podcast hosting slaat je audio op en creëert een podcast feed voor je. Die feed heb je vervolgens nodig om je podcast te koppelen met externe platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Stitcher. Hulp hierbij nodig? Kijk dan snel even bij de artikelen over Spotify en iTunes.

Je kiest dus een podcast hosting, maakt een account aan en begint met het uploaden van je audio’s. Vul alle details over je podcast show in en dan ben je klaar om online te gaan!

Het uploaden van nieuwe afleveringen hoef je dus altijd maar op één plek te doen, bij je podcast host. Als je eenmaal je podcast host geconnect hebt met Apple Podcasts en Spotify, komen je afleveringen daar automatisch ook terecht.

Maar nu vraag je je misschien nog af, welke podcast host moet ik gebruiken?

Om heel eerlijk te zijn, zijn alle podcasts hosts die ik noem in dit artikel goed. Uiteindelijk draait het vaak om persoonlijke voorkeur, de kosten en welke host het beste bij jouw soort podcast past. Dus hier komen ze.

Springcast

Springcast is mijn favoriet! Het is een Nederlands bedrijf, wat als voordeel heeft dat er ook een Nederlandse klantenservice is en daarnaast kan je ook met IDEAL betalen. Het is erg gemakkelijk te gebruiken, ze leiden je er stap voor stap doorheen en bij vragen kan je zowel op hun website veel informatie vinden, als dat de klantenservice je altijd fijn verder helpt.

Persoonlijk ben ik dus echt een grote fan van Springcast en zitten ook veel van mijn klanten bij deze podcast host. Ik ben dan ook affiliate partner* van ze geworden en daarom krijg je als je via de Springcast link op mijn website de code ‘podcastgirl’ invult, een maand extra gratis!

Kosten: Springcast start met €7,95 per maand met een onbeperkt aantal afleveringen, opslagruimte en downloads. Daarnaast heb je basic analytics. Voor het grotere pakket (€14,95) heb je leuke extra’s erbij, zoals uitgebreidere statistieken, een privé podcast en custom branding.

Libsyn

Libsyn is een van de oudste podcast hosting bedrijven en staat bekend om een goede en betrouwbare service. Eén van de grootste voordelen is dat Libsyn het onderdeel Destinations heeft, waarbij je de podcast onder andere kan koppelen met Facebook, LinkedIn en Twitter. Ook kan je aparte berichten hiervoor aanmaken en kan je zowel de aflevering als de verschillende berichten op de minuut inplannen.

Kosten: Libsyn start met een abonnement van $5 per maand voor 162MB, wat ongeveer 3 uur upload tijd is (ik raad je aan om die van $7 te nemen, want cijfers kunnen best belangrijk zijn ;)). Misschien zul je dus ook voor het abonnement van $15 of $20 gaan.

SoundCloud

SoundCloud wordt in het buitenland vaak niet aangeraden als podcast host. Het is een muziekplatform en dat is waar ze in gespecialiseerd zijn. Maar in Nederland is het wel een populaire hosting. Het is makkelijk te gebruiken, de betaalde versie heeft statistieken en onbeperkte uploadtijd én je kan ook verborgen (privé) afleveringen maken die je alleen met bepaalde mensen deelt of embed op bijvoorbeeld je website of in een online programma.

Kosten: SoundCloud heeft een gratis versie met maximaal 3 uur uploadtijd in totaal. De betaalde versie met onbeperkte uploadtijd kost €9,90 per maand bij maandelijkse betaling en €8,25 per maand bij jaarlijkse betaling.

Welke kies jij?

Natuurlijk zijn er nog veel meer podcast hosting bedrijven, zoals Podbean, Buzzsprout en Anchor. Maar dit zijn de podcast hosts die ik meestal aan mijn klanten aanraad en mijn favoriet is dus Springcast.

Heb je een vraag? Of wil je graag weten welke podcast host het beste bij jou en je bedrijf past? Stuur me dan gerust een mail of boek een gratis Podcast Talk!

*Affiliate partner betekent dat ik een klein bedrag krijg als iemand zich aanmeldt via mijn link en kortingscode ‘podcastgirl’. Dit kost jou niks extra’s, je krijgt zelfs een maand extra gratis als je hier gebruik van maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *